onsdag 4 januari 2012

Den Första Regeln

Inga Transportmedel som släpper ut CO2

Den första regeln handlar om sättet jag transporterar mig på. Enligt Naturvårdsverket står transporter inom Sverige för nästan en tredjedel, 31%, av alla utsläpp! Det handlar egentligen om tre saker.

Flygplan släpper främst ut enorma mängder koldioxid och vattenånga som båda bidrar till uppvärmning av planeten. (Läs mer på Transportstyrelsens hemsida). Det finns ingen tvekan om att flyget är det mest klimatvidriga sättet att resa på. Att komma ihåg är att det är svårt att räkna effekterna från flygets utsläpp, bland annat eftersom de sker på så hög höjd och kan ge effekter som är omöjliga att förutse. Ett mer riskabelt utsläpp, helt enkelt. Ibland möter jag människor som hävdar att flyget bara står för en liten del av världens utsläpp. Det är förvisso sant att flyget bara står för 3-12% av de globala utsläppen (beroende på hur man räknar), men det beror i större grad på att en ytterst liten del av världens befolkning har råd att flyga än att flyg skulle vara miljövänligt.
 Med de utsläppen går Flygplan bort!

Stora städer, och sätten att transportera sig mellan dem, är uppbyggda kring Bilen med stort B. Vi har vägar som leder överallt, inom såväl som mellan städerna. Det betyder också att alla måste ha en bil, vilket gör att det finns ganska många. Bilar förbränner bensin, en förädlad form av olja. Processen att skapa olja är egentligen en naturlig process när växter och djur förmultnat och satts under hårt tryck i jorden innandöme. För att jorden ska "skapa" olja krävs miljoner av år, och under tiden lever andra växter och djur uppe på jorden. Problemet är att vi plockar upp olja och använder här uppe i atmosfären, olja som inte naturligt hör hemma ovan jord. När den förbränns frigörs "extra" koldioxid som ej funnits i luften om vi inte plockat upp den. Det spär på växthuseffekten och ger oss smutsiga och bullriga städer. Enligt Naturvårdsverket står vägtransport för majoriteten av de svenska transportutsläppen.
Med de utsläppen går Bilar bort!

Ett sätt att resa som funnits med oss sedan 1800-talet är med hjälp av Tåg. Generellt i Sverige är tåg ett bra alternativ att resa med låg miljöpåverkan. Eftersom tåg går på elektricitet blir det istället en fråga om hur elen produceras. Ungefär hälften av Sveriges elförsörjning kommer från förnyelsebara källor, och elektriciteten för att dra ett tåg har bara givit ett mindre avtryck på planeten.
Dessvärre är den här utmaningen inte en utmaning i att ha så låga utsläpp som möjligt; den handlar om att inte ha några utsläpp alls!
Och eftersom Tåg har små utsläpp går även de bort!
 
Tillåtet för mig är saker där jag tar mig fram för egen kraft. Genom att gå, cykla, simma, springa, paddla, hoppa hopprep eller andra bra och miljövänliga sätt att färdas.

1 kommentar:

  1. Problemet blir i hur dessa cyklar och kanoter och hopprep är tillverkade. En idé skulle vara redan ädga, lånade eller begangnade eftersom det inte skulle påverka miljön mer eftersom de redan är tillverkad. =) Lycka till! grymt projekt!

    SvaraRadera