fredag 16 mars 2012

Dag 24 - sammanställning

Heej!

En lång dag har gått till ett slut.

Imorgon ska jag upp tidigt, för att cykla till Höör, där vi ska prata internationellt engagemang och miljö hela dagen.

Dagens Svårighet: godiset som mina vänner här på UNFs föreningssamling käkade frestade mig. Godis och sötsaker har inte gjort det förut... Men idag var speciellt!

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 8,50 kWh
Vatten: 73 liter
Mat: 0,73 kg CO2

Totala utsläpp: 1,50 kg CO2

Där fick ni, Vindkraftshatare!

Hej!

Under min cykeltur igår, cyklade jag förbi de många vindkraftverk som står här och var på Hallands landsbygd. Vackra, stora och ståtliga energiproducenter.

Kritiken mot vindkraft brukar baseras på att de 1) är fula och "förstör min utsikt" eller 2) de väsnas och stör.
Just det där med att väsnas har jag alltid varit väldigt skeptisk till. Vindkraftverk låter väl ingenting, brukade jag tänka.

Då, på en hård cykelsadel i ett kallt och blåsigt väder, någonstans mellan Varberg och Falkenberg, såg jag ett vindkraftverk på nära håll och bestämde mig för att cykla dit. Hur farligt kan det vara?

Känslan av att stå precis under ett så mäktigt och stort torn var speciellt. Och rotorbladen var mycket större än jag fått uppfattningen av.


  

Under rotorbladens eviga snurrande kom det såklart ljud. Någonting som viner genom luften i den hastighet som de enorma rotorbladen gjorde, skapar såklart ett ljud. Min förväntning var att de skulle låta jättemycket, eftersom kritiker minsann ska förklara för mig vilket oerhört oväsen vindkraftverken skapar.

Och jag var chockad över hur lite de lät. För att förklara det ska jag visa bilden nedan. Där skymtas en bondgård, kanske 300-400 meter bort. Bortom denna bondgård gick en vanlig landsväg med hastighetsbegränsning 70 km/h. Rotorbladen strax ovanför mitt huvud skapade ett rytmiskt och vinande ljud, men varje gång en bil passerade på vägen därborta lät den minst lika mycket - och det ljudet skulle ändå färdas ett par hundra meter innan det nådde mina öron.

Nöjt vandrade jag därifrån med det vackra rytmiska ljudet från rotorbladen som sakta dog bort. När jag kommer över åkern, och ut på vägen där min cykel väntade var de mäktiga energiproducenterna en än gång ljudlösa.

Det så kallade "oljudet" från vindkraftverk är alltså en myt och ett svepskäl.

Nu ser jag rejält fram emot nästa obildade motståndare till vindkraftverk! "Oväsen"-argumentet är krossat - och det känns bra!

Dag 23 - Sammanställning

Hej!

Min cykeltur fortsatte och dagens resultat landade på 61 km. Målet var Halmstad, vilket skulle inneburit en resa på 100 km. När jag hoppade av cykeln i Falkenberg sent på eftermiddagen, saknade jag alltså ca 4 mil till mitt mål. Tyvärr hade flera saker hänt, vilket gjort att jag inte kunde få sovplats i Halmstad, och min backup-plan var att åka vidare ner till nästa person jag tänkt sova hos; Hässleholm. Då resonerade jag som att jag ändå var tvungen att åka tåg, och att då skulle det göra mindre skillnad om det var ifrån Halmstad eller från Falkenberg.

Dessutom tror jag inte min kropp hade klarat hela 100 km under en dag. Jag känner de 61 km från idag i kroppen och jag ska komma ihåg att i onsdags var det längsta jag någonsin cyklat 45 km. Jag valde att hoppa på ett tåg, och tog därigenom bort mina två längsta etapper, båda på 100 km. Trots det är jag sinnestört nöjd - 61 km på en dag! Det hade jag aldrig trott - och jag är så rysligt stolt över den utmaning jag startat och nästan fullföljt. Så makalös upplevelse och så häftigt! Imorgon blir en vilodag, innan sista etappen ner till Höör görs på lördag morgon.

Dagens Svårighet: Att beställa en lunch gjord på enbart svenska råvaror - och få in quornfärs, aubergine, gurka och ris. Jo, men helt rätt. S-V-E-N-S-K-A råvaror. Och då sattes jag också i den där konstiga situationen om huruvida jag ska äta, eller slänga. Enligt mina löften kan jag ju inte äta, men slänger jag och istället äter någonting annat betyder det ännu högre utsläpp än att bara äta det som låg framför mig.

Jag valde att äta, därav de enorma utsläpp idag. Jag uppskattade hejvilt transport, odling (växthus) av gröderna, process att göra quorn, uppvärmning och tillagning till 7 kg CO2. Kanske för högt, men hellre det än för lågt. Därtill tågresan till Hässleholm.

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 9,64 kWh 
Vatten: 86,4 liter
Mat: 0,86 CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)
 Övriga missöden: 9,24 kg CO2.
Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 10,97 kg