tisdag 3 april 2012

Om att äta ris

Hej!

Idag har varit en svår dag för mig, av många själv. Enorma migränanfall har sänkt min motivation för allt, och jag tillät mig äta vanlig mat för att kurera mig. Inget kul.

Men - inget ont som inte för något gott med sig. Jag åt ris, och fick äntligen anledning att fundera på dess klimatpåverkan. Förstod jag allting rätt, är de mest effektiva risodlingarna de som görs i våtmarker, bevattnade eller naturliga - men dessa våtmarker släpper ut stora mängder metangas, en kraftig växthusgas. Precis samma argumentation som handlar om nötköttets och växthusgaserna ifrån kossor, kan appliceras på ris. De siffror jag hittade pendlade mellan 0,9-1,4 kg växthusgaser per kilo ris - det vill säga ca 5-10 gånger större utsläpp än potatis. Och då var inte transporten av riset till Nordeuropa inräknat.

Däremot finns ett problem i att en stor del av världens befolkning är beroende av ris för sin överlevnad. Det är svårt att kritisera någon för att äta ris om det är den personens enda tillgängliga mat.

Annat handlar det om människor i Sverige. Jag har ett val. Jag kan välja att hellre äta potatis än ris. Hellre bönor än kött.

Det finns mycket att diskutera, många saker att väga in. För mig handlar det om att välja; vill jag vara del av problemet, eller vill jag jobba för att minimera mina utsläpp?

Ett enkelt val!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar