onsdag 4 januari 2012

Den Första Regeln

Inga Transportmedel som släpper ut CO2

Den första regeln handlar om sättet jag transporterar mig på. Enligt Naturvårdsverket står transporter inom Sverige för nästan en tredjedel, 31%, av alla utsläpp! Det handlar egentligen om tre saker.

Flygplan släpper främst ut enorma mängder koldioxid och vattenånga som båda bidrar till uppvärmning av planeten. (Läs mer på Transportstyrelsens hemsida). Det finns ingen tvekan om att flyget är det mest klimatvidriga sättet att resa på. Att komma ihåg är att det är svårt att räkna effekterna från flygets utsläpp, bland annat eftersom de sker på så hög höjd och kan ge effekter som är omöjliga att förutse. Ett mer riskabelt utsläpp, helt enkelt. Ibland möter jag människor som hävdar att flyget bara står för en liten del av världens utsläpp. Det är förvisso sant att flyget bara står för 3-12% av de globala utsläppen (beroende på hur man räknar), men det beror i större grad på att en ytterst liten del av världens befolkning har råd att flyga än att flyg skulle vara miljövänligt.
 Med de utsläppen går Flygplan bort!

Stora städer, och sätten att transportera sig mellan dem, är uppbyggda kring Bilen med stort B. Vi har vägar som leder överallt, inom såväl som mellan städerna. Det betyder också att alla måste ha en bil, vilket gör att det finns ganska många. Bilar förbränner bensin, en förädlad form av olja. Processen att skapa olja är egentligen en naturlig process när växter och djur förmultnat och satts under hårt tryck i jorden innandöme. För att jorden ska "skapa" olja krävs miljoner av år, och under tiden lever andra växter och djur uppe på jorden. Problemet är att vi plockar upp olja och använder här uppe i atmosfären, olja som inte naturligt hör hemma ovan jord. När den förbränns frigörs "extra" koldioxid som ej funnits i luften om vi inte plockat upp den. Det spär på växthuseffekten och ger oss smutsiga och bullriga städer. Enligt Naturvårdsverket står vägtransport för majoriteten av de svenska transportutsläppen.
Med de utsläppen går Bilar bort!

Ett sätt att resa som funnits med oss sedan 1800-talet är med hjälp av Tåg. Generellt i Sverige är tåg ett bra alternativ att resa med låg miljöpåverkan. Eftersom tåg går på elektricitet blir det istället en fråga om hur elen produceras. Ungefär hälften av Sveriges elförsörjning kommer från förnyelsebara källor, och elektriciteten för att dra ett tåg har bara givit ett mindre avtryck på planeten.
Dessvärre är den här utmaningen inte en utmaning i att ha så låga utsläpp som möjligt; den handlar om att inte ha några utsläpp alls!
Och eftersom Tåg har små utsläpp går även de bort!
 
Tillåtet för mig är saker där jag tar mig fram för egen kraft. Genom att gå, cykla, simma, springa, paddla, hoppa hopprep eller andra bra och miljövänliga sätt att färdas.

Den Tredje Regeln

Inga Förpackningar - Inget Plast

Har du någon gång tagit dig en titt i ditt köks slask? Funderat på hur den lyckas bli så förbannat full hela tiden? Det har jag. Och när jag började titta såg jag att det mest var plast. Plast, papper, förpackningar.

Förpackningar som bär vår mat, plast som omger vår mat, till och med enskilda palsternackor som min lokala Coop i Mölnlycke har.

Förpackningar och i synnerhet plast har många problem. För det första framställs det av olja, och att ta upp olja ur marken för förbränning och användning nu innebär koldioxid som atmosfären inte har naturligt. Koldioxid spär på växthuseffekten. Slutsats: användning av plast ökar utsläppen av växthusgaser och är ett problem för klimatet.

För det andra ska vi göra någonting åt dessa förpackningar, påsar och papper när de inte längre används. Avfall. Soptippar. Försök till återvinning. Oftast ser det dock ut såhär:
 För att inte tala om de plastberg jag har hört talas om finns i Stilla Havet, och även i Atlanten. 

No Impact Man, som varit en inspirationskälla för mig, skriver bra om plast och plastpåsar:

"A crazy thing is that plastic bags, which are designed to be thrown away, are made out of a material that is designed to last forever" - Colin Beavan, No Impact Man

Plast och förpackningar skadar miljön och klimatet avseevärt bara genom att produceras. Därefter används de en löjligt liten tid, för att sedan slängas iväg och orsaka ännu mer problem.

För att leva utan utsläpp måste plast, papper och förpackningar bort. Inga undantag.

Tillåtet för mig är: burkar jag redan haft sedan tidigare, glassflaskor som jag kan fortsätta använda, tygpåsar, boxar eller andra typer av väskor som jag har. Det viktiga här är att min konsumtion av en vara inte ökar produktionen av plast, papper eller förpackningar.

Den Andra Regeln

Ingenting som producerats utanför Sverige

Den andra regeln handlar om var allting kommer ifrån. Maten jag stoppar i mig, kylskåpet jag förvarar mat i, kläderna jag har på mig, garderoben jag har kläderna i, parfymen och shampoot jag använder varje dag, datorn jag skriver på och så vidare.

Alla dessa saker kommer någonstans ifrån, allt material har producerats, växt, skapats någonstans och gjort ett ekologisk avtryck på något sätt. Varje dag möter jag tusentals sådana produkter, och många av dem använder jag också dagligen. Vissa saker har jag funderat på var de kommer ifrån och hur de producerats, såsom Choklad, Apelsinjuice eller FairTrade-kläder. Men de flesta andra har jag ärligt talat ingen aning om. Ju längre bort ifrån någonting transporteras, och ju fler saker, desto större miljöpåverkan. Sen är såklart flygtransport värre än båttransport.

Från början hade jag önskat att denna regel handlade om lokalproducerade varor. Att alla saker jag använder kommer ifrån det område där jag bor och verkar. Tyvärr är det rätt svårt att få tag i saker som heter ”Made in Västra Götaland” – men oerhört mycket lättare att hitta saker som heter ”Made in Sweden”. Därför har jag kompromissat och sagt att saker som är gjorda i det geografisk avgränsade området ’Sverige’ får lov att användas.

Det finns några undantag till, exempelvis telefon och dator, som är nödvändiga för min kommunikation och inte allra minst för denna blogg. Utsläppen och avtrycket ifrån dessa produkter i form av elektricitet räknar jag ut med hjälp av kalkylatorer såsom organisationerna Utsläppsrätt.se, Klimatbalans.se  och företaget Vattenfalls egna. Läs mer om Klimatkompensering och Att Räkna ut utsläpp.

I verkliga livet betyder det att all mat jag äter, all tvål jag använder, alla saker jag använder – alla varor jag konsumerar helt enkelt, måste vara 100% producerade i Sverige. Under sommarperioden i Sverige är detta ingen konst, även om jag måste erkänna att jag nog aldrig levt på det viset. Att göra det mellan februari och april är å andra sidan betydligt svårare.
 
Produkter utanför Sverige måste transporteras
Transport kräver utsläpp av koldioxid
Alltså inga produkter utanför Sverige!

Tillåtet för mig är saker och mat som producerats i Sverige, exempelvis potatis, morötter, palsternacka, mandlar, ekologiskt svensk tvål, blåbär, hallon, ärtor, mjöl, ägg, havre och så vidare.