torsdag 2 februari 2012

Cykelturen genom en mörk skogsdunge

Heej!

Jag önskar att jag hade en bild för det här. En bild jag hade kunnat förmedla till hela världen.

Ikväll cyklade jag in till Göteborg för att gå på Naturskyddsföreningens Inspirationskväll 
och lyssnade på smarta Svante Axelsson. Efter fika, mingel och bra samtal, bestämde jag mig för att börja den 15 km långa cykelfärden tillbaka till Wendelsberg - klockan var mycket, och det tar en stund att ta sig hem.

Min kropp var slut efter dagen, och orkade inte riktigt lika mycket som igår. Uppför. Nedför. Brant uppför. Snö, is och glatt underlag. Väl ute på asfalt mellan Delsjömotet och Mölnlycke tittar jag upp och möts av den mest spektakulära bild. Jag cyklar på en väg som slingrar sig fram med mörka, lövlösa träd på båda sidor. Det finns inget ljus förutom min lilla cykellampa - men det är inte mörkt. Himlen var fyllt med ljust blåa stjärnor och en nästan full måne som skänkte ljus åt hela landskapet. Snön på marken bland träden reflekterade ljuset och skapade en kuslig men ändå magisk bild, som taget från ett fotografi.

I allt det där cyklar jag. Min tunga andning bilder stora rökmoln, och jag inser att det här projektet tar mig på äventyr jag aldrig någonsin upplevt annars. Det är lite opraktiskt att cykla 1h istället för att ta bussen på 25 minuter, att frysa så mycket som jag gör. Men det jag får uppleva i gengäld är så mycket mer värt.

40 Dagar - Inga Utsläpp förändrar mig. Och då har jag inte ens börjat.

Det positiva exemplets makt!

Heej!

Igår lanserade jag bloggen här på 40 Dagar - Inga Utsläpp, samt spred den i mina nätverk. Jag lade även upp Facebook-sidan för 40 Dagar där människor kan skriva om löften de tagit för att minska sina utsläpp. Fram till projektets början den 22 februari samlar jag så många löften jag kan, från alla håll! Vilket är ditt löfte?

Personligen känns det oerhört spännande och kul att äntligen sätta igång. Det som slår mig starkast är däremot hur bra respons jag fått! Nästan alla jag berättar om 40 Dagar för är intresserade, vill veta mer och ger användbara tips på vad jag kan göra. Då tänkte jag tanken på vad som hänt om det här handlat om att uppmuntra människor att köra mindre bil, att konsumera annorlunda etc. Hade jag fått samma positiva och glada respons då?

Nej, det tror jag verkligen inte. Jag tror att det ligger någonting i det positiva exemplet; när jag, som pratar om miljö & klimat varje dag, sätter igång och lever som jag lär - och själv ser till att göra den förändring jag vill se. Att visa på möjligheterna - istället för problemen, det tror jag är den stora styrkan i 40 Dagar - Inga Utsläpp.

P.S Vill du skriva om projektet på Twitter, gör det med Hastagen #40dagar.