lördag 25 februari 2012

Dag 4 - Sammanställning

Hej!

Ännu en dag har gått mot sitt slut. Kusligt hur snabbt tiden går, helt oavsett vad jag gör. Och min vardag fungerar, trots reglerna för 40 Dagar. Saker tar längre tid, och prioriteringar måste läggas på annat. Jag har tid för både vänner, skola och uppdrag. Det funkar - och det kanske är det mest betydelsefulla jag tar med mig till morgondagen. Det funkar!

Dagens Svårighet: 
Att tacka nej till Jennys ljuvligt doftande kaka, och de kopiösa mängder frukt som serverades på årsmötet jag besökte idag. Usch! 

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 3,12 kWh
Vatten: 31,9 liter
Mat: 0,58 Kg CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)

Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 0,86 kg

Dag 4 - Ilska

Hej!

Idag börjar jag dagen med ilska. Jag drömde om en bekant till mig, som brukar provoceras oerhört mycket av mina miljö-ideal. Jag är tveksam till om han ens känner till mina 40 dagar, och det är väl kanske tur. Åtskilliga, ofta hetsiga, diskussioner kring miljö, bilar, flyg, köttkonsumtion - ja, ett västerländsk liv helt enkelt.

Den kommentar han sluppit ur sig som gjort mig mest förbannad någonsin är i en diskussion om att flyga på semester. Hans familj tillhör en familj som av tradition och ekonomi kan flyga på semester åtminstone en gång om året. Vi pratade just om hur mycket växthusgaser flyg släpper ut, och vilket problem flygandet innebär. Och för att in landa i samma spår som vanligt, sa jag han skulle kunna flyga vartannat år istället, och därmed minska sina utsläpp från flygresor med hälften. Det är ändå en rejäl minskning.

Han svarade: "Men tänk om vi vill flyga på semester då?"
Och fortsatte: "Vi vill äta kött, för vi tycker det är gott. Och vi vill flyga på semester en gång om året".

Kommentarerna gör mig fortfarande fly förbannad! Hur kan någon människas önskan stå över klimatets och jorden gränser? Hur i hela fridens namn blir "men jag vill" ett tillräckligt argument för att skapa utsläpp, smutsa ner miljön?!

För att inte tala om vad som skulle hända om hela värden levde eller ens tänkte som min bekant gör. De utsläppen vill jag inte ens tänka på. Vi lever betydligt över våra tillgångar, och ännu mer över vad vi har rätt till. Det finns bara en lösning: Minska Utsläppen Nu!

Precis sådana åsikter tror jag är en stor del av problemet. Människor tänker "jag vill", ser underpriset på flygbiljetten och åker - helt utan reflektion, helt utan förståelse för att kostnaden på miljön inte är inräknad.

Fan, alltså.