tisdag 13 mars 2012

Dag 21 - Sammanställning

Hej!

Svårigheten här nedan talar sitt tydliga språk. Tid. Hur i hela fridens namn ska jag få ihop allting? Idag har jag lagt kanske 2 timmar på att bara prata med människor, fundera över livet, stödja dem i situationer som är svåra, pratat av mig det jag funderat på. Och filosoferat om en bättre värld, och hur den skulle sett ut. Det har gjort allting annat försenat - och skapar en stresskänsla hos mig. Att vara med människor, prata med dem och stötta dem måste väl vara det viktigaste i våra mänskliga liv? Men att göra betyder att jag inte hinner med. Det skapar stress hos mig, och en "Att Göra"-lista som bara växer. Hur gör välfungerande människor?

Och till råga på det har jag bakat bröd och lagat pannkakor, så min el-användning är katastrofalt hög. Bra är väl att det där brödet får mig att överleva de närmaste dagarnas cykelutflykt! Så, Halva maten, och en fjärdedel av elen har att göra med brödbakning och pannkakor. Inte optimalt.

Dagens Svårighet: Att få tiden att gå ihop. Baka bröd, laga mat, ha möte med projektgrupp, jobba med beroende-arbetet, ringa intressenter för en utbildning jag håller, planera en föreläsning, lära mig vägen att cykla ner till utanför Kungsbacka. Lägg därpå att läsa spanska på halvtid, och allt det där med att ta hand om sig själv. Hur lyckas människor?

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 11.99 kWh (1,08 kg)
Vatten: 46,1 liter
Mat: 1,16 CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)

Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 2,24 kg

Så att man vill gräva ner sig i ett hål och stanna där

Hej!


Idag vaknade jag med bilar i huvudet. Dessa makalösa ting som transporterar oss dithän vi vill. Visst är det intressant hur de är överallt? Med sina smutsiga avgasrör, sina illaluktande bensinånger och sitt brummande ljud? Trots de vill vi ha dem.

Så jag ägnade mig åt lite räkning, eftersom jag tycker om att mäta och jämföra. Hur stort problem är Sveriges bilflotta, egentligen?

Här nedan är en tabell över Sveriges utsläpp 2010 (den statistik Naturvårdsverket rapporterar till FN), och tillika min kvällsläsning ett par dagar i veckan.



Tabellen längst ut till höger är den intressanta, eftersom den räknar samman alla växthusgaser i samma enhet (koldioxid-ekvivalenter). Under Rubriken Inrikes Transporter finner vi Varav Vägtrafik 19 122 (tusen ton), vilket är så mycket all vägtrafik i Sverige släpper ut på ett år.

Om vi leker med siffran och delar den med årets dagar, 365, får vi svaret 52,39 (tusen ton). Om vi sedan kollar i tabellen för att se vad vi hittar, finner vi utsläpp från järnväg på 70 tusen ton om året. Så, vad alla Sveriges bilar släpper ut på lite mer än 1 dag (32h), släpper ALL järnvägstrafik ut på ett år.

Det är värt att tänka på nästa gång vi överväger att köra bil.

Jag för min del känner uppgivenhet. Uppgivenhet. Så att jag vill gräva ner mig i ett hål, stanna där och strunta i allt. Herregud!