lördag 10 mars 2012

Dag 18 - Sammanställning

Hej!

Idag hade jag som bekant en undantagsdag, eftersom min Spanskkurs i Västerås i princip tvingade mig dit. Så jag åkte dit med tåg, men det stannade inte där. Under mina undantagsdagar brukar jag resonera att har jag redan gjort stora övertramp, kan jag lika gärna fortsätta. Därav ost och kex när jag blev bjuden på det här på kvällen. Jag ska nog utveckla den där tanken i ett annat inlägg, den där om att när man en gång väl gått över en gräns, kan man lika gärna gå ännu längre. Hm.

Dagens Svårighet: Att kunna sammanställa alla de överträdelser jag gjort idag; tågresa, falafeltallrik, nötter, filmjölk, kex och ost. Inte en chans i världen att kunna få exakta siffror på allt det där. 

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 8,88 kWh
Vatten: 87 liter
Mat: 12 kg CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)
Övriga Missöden: 11 kg CO2.

Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 23,86 kg

En sådan där hemsk dag när livet tvingar mig göra undantag

Hej!

Idag har jag haft min fjärde dag av undantag. Fusk, kallar jag det ibland också. De första tre kom i samband med att jag var i Köpenhamn med skolan.

Idag hade jag lektion med min distanskurs i Spanska. Trots att den är på distans, har vi 5 obligatoriska träffar. För att överhuvudtaget få godkänt krävs närvaro på 4 av dem. 2 av träffarna låg under min period av 40 dagar, så det var bara att bita ihop och göra undantag.

Jag måste erkänna att det är hemskt. Och jag känner mig som en hycklare. Inte den där hyckleri-känslan jag burit på länge: "Jag som pratar om miljö, global rättvisa och klimatfrågor, men tillhör den del av världen som släpper ut mest.". Nej, inte den. Den andra, "Nu tar jag tag i mina utsläpp, lever som jag lär och tvingas göra undantag sisådär en gång i veckan".

Den är jobbig. Och kvällens siffror o sammanställning kommer göra ont.

Dag 17 - Sammanställning

Hej!

En fin dag, med ett oväntat slut och en makalös konsert. Den Svenska Björnstammen förgyllde min kväll med sina rytmer. Under cykelturen in dit funderade jag på upplevelse kontra produkt. Jag köpte en konsertbiljett, och såklart har konserten inneburit utsläpp på olika sätt. Men det är en upplevelse, en tjänst, någonting som inte egentligen tagit resurser från planeten - till skillnad från ett par nya skor, en tröja, eller en teknikpryl. Det känns ganska bra i hjärtat!

Dagens Svårighet: Punktering på cykeln. Fan i helvete, tänkte jag, och tog en vagn. 

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 11, 88 kWh
Vatten: 155,4 liter
Mat: 0,90 kg CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)

Tvingades åka spårvagn ca 20 km, motsvarande 0,2 kg CO2 enligt Klimatbalans
Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 2,17 kg