söndag 18 mars 2012

Dag 26 - Sammanställning

Hej!

Efter en vacker helg fylld med cykelfärder, diskussioner och internationellt engagemang bestämde jag mig för att respektera söndagen och den vila ifrån Fastan den betyder. Jag har inte gjort det tidigare, eftersom jag ändå haft dagar då jag tvingats till undantag från mina regler.

Så, istället för att cykla etappen till Halmstad ifrån Hässleholm, valde jag att åka tåg - och då kunde jag lika gärna åka hela vägen hem. Upp till Mölndal, och sedan på cykel rusa uppför backarna nerifrån Mölndal. Jag har aldrig cyklat så snabbt uppför de backarna, och min kropp blev sådär ruskigt mysig som den alltid blir efter urladdningar.

Det muliga vädret hälsade mig välkommen tillbaka till Västra Götaland. När jag klättrat upp en bit från Mölndal såg jag hur solnedgången förvandlade himlen till en färgsprakande tillvaro. Först till den här övergången från ljusaste och skarpaste gul, via brandgult och orange till mörkblått. Därefter en total chock av blodrött längs hela horisonten. Jag förstår nu bättre varför människor tolkat himlens så kraftiga färgskimmer som tecken för någonting: i det blodrödas fall, som att mycket blod gått till spillo.

Upplevelsen var makalös! Ingen kamera i världen kan fånga all den mystik - än mindre min dåliga mobilkamera, som trots det fick göra ett försök. Naturens vidunder är rogivande!




Dagens Svårighet: Tröttheten. Minus på sömnkontot de senaste 5 dagarna... det börjar ta ut sin rätt, och därför blir det en tidig kväll idag!

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 10,78 kWh
Vatten: 88 liter
Mat: 2,10 kg CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)

Övrigt: Tågresa: 3 kg CO2
Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 6,05 kg

Utsläpp från att köra och handla?

Hej!


Jag har länge gillat tanken på att matvaror körs hem till människor. Av många anledningar, faktiskt. Den viktigaste har dock alltid varit hur praktiskt det är. Jag har alltid avskytt att gå in på större Supermarkets - jag hittar ju ingenting! Så mycket varor, och så många gångar... Jag spenderar lika lång tid på själva handlandet som jag gör på att hitta varorna - och snacka om att det gör mig frustrerad. Länge har jag önskat en sökfunktion och ett enkelt klick för varan att ligga i min kundkorg. Och det är egentligen därför jag gillar hemkörning av matvaror så mycket.

Utöver det har jag alltid tänkt att det måste vara mindre utsläpp om en större bil/transport kör ut allas mat snarare än att alla ska köra till ett köpcentrum utanför staden för att handla sin mat var för sig. Där har jag aldrig hittat någon som räknat på det, och har därmed inte kunnat "bevisa" att så är fallet. Kul att jag igår hittade den här listan på Naturvårdsverkets Hemsida som har siffror på just detta. Äntligen!

Och tänk efter, visst vore det skönare att kunna göra veckohandlingen på datorn, på tåget hem från jobb? Istället för att stressa som en galning för att hinna innan Maxi stänger?

Jag är lite osäker på siffrorna här, eftersom att Sverige-Thailand tur och retur bara skulle resultera i 2 200 kg CO2-ekvivalenter. Det verkar lågt, speciellt när jag jämfört de uträkningar jag gjort för mina flygresor till Sydafrika. Enkel resa var bara den ca 3 500 kg. Det spelar säkert roll hur man räknar, vilka kalkylatorer som används, vilka typer av flygplan, väder, antal passagerare och så vidare. Dock varningens finger för att den siffran är låg.

Dag 25 - Sammanställning

Hej!

Ytterligare riktigt lång dag har nått sitt slut. Jag cyklade från Hässleholm till Höör (ca 31 km) tidigt på morgonen, för att komma fram till den internationella dag Svenska Kyrkans Unga i Lunds Stift arrangerade. Eller ja, som jag var med och arrangerade.

En fantastisk dag med drivna människor, smarta människor och kul diskussioner. Jag fick väldigt mycket uppskattning för mitt projekt - och till och med tips på hur jag kan göra grädde av havremjölk!

På kvällen sedan cyklade jag de 31 km tillbaka till Hässleholm, och det gick lättare än tidigare. Vips, och på ett kick var jag framme - utan att mina muskler ens hade fått jobba, och jag var knappt anfådd. Det här cyklandet verkar få effekt.

Vill också säga att Stiftsgården Åkersbergs kökspersonal är bäst i världen. De fixade rödbetsbiffar med ugnsstekta rotfrukter åt mig - och godare mat än jag någonsin ätit. Ren och skär glädje till en miljö-junkie som jag! 



Dagens Svårighet: Att hitta fram genom landsbygden utanför Hässleholm. Cykelvägarna där är ej att lita på; plötsligt hamnade jag mitt i ett orienteringsspår och verkligen helt fel ute!

Dagens Utsläpp:
Elektricitet: 7,88 kWh
Vatten: 99 liter
Mat: 2,5 kg CO2-ekvivalenter (växthusgaser omräknade i koldioxid)

Sammanlagda utsläpp av CO2-ekvivalenter: 3,21 kg